Beleggen voor Mensen?

Door Blonde Tux op woensdag 4 april 2018 16:47 - Reacties (6)
Categorie: Marketing, Views: 3.188

Een goede anderhalve maand geleden heeft Triodos een statement gemaakt over beleggen. Voor de liefhebbers die de video nog niet gezien hebben, hieronder de TVC:Best een begrijpelijk statement van een bank die als visie heeft de wereld te verbeteren met hun financiŽle dienstverlening.

Even de historie
Laten we beginnen met de naam. De naarm Triodos is een afgeleide van het het Griekse tri hodos, wat doelt op de sociale driegeleding. In de sociologie een bekend concept welke het maatschappelijk leven in drie autonome geledingen ordent. Lang verhaal kort, uit dit concept wordt vaak de het de drie eenheid "People, Planet, Profit (PPP)" gehaald "Deze coin ik maar even, want het bekt zo lekker met alle andere verengelste termen in de meeting room tegen je manager" aldus de marketing strateeg uit de moderne kantoorjungle.

Afijn, de bank is vanuit een idealistische optiek op de wereld opgericht. Triodos werd opgericht ergens in de jaren '80 van de vorige eeuw en de grondleggers zijn komen uit de klassieke bankiersgeslcahten. Leuk feitje is dat ze vanuit het antroposofische gedachtegoed zijn opgericht. Dus wie eens roept dat vrije scholen niets voortbrengen, moet toch eens goed naar dit voorbeeld gaan kijken ;)

Back on Track
Dus terug naar de commercial. Ze stellen de mens centraal. Die is immers in staat de ethische beslissingen te nemen en kan besluiten te beleggen in projecten die aansluiten bij het PPP verhaal. Goed verhaal, vanuit een marketing optiek.

Echter, keer op keer wordt er bewezen dat de menselijk noot bij het beleggen, dus menselijk handelen bij het traden ongeveer net zo effectief is als een chimpansee met een dartpijl.
Hierbij de bronnen:
Link 1
Link 2
De rest mag je zelf Googlen. De huidige Algoritmische Economie, weet het steeds beter klaar te spelen om betere rendementen neer te zetten en verbeterd continue.

Dus waar zit een belegger op te wachten? Rendement of een schoon geweten?
BlackRock, een van de grote namen in de beleggers wereld is afhankelijk van hun algoritmen om te traden, en doen dat totaal niet onverdienstelijk. Sterker nog, laat jaar op jaar zien dat ze met dubbele cijfers winst maken.

Oke, weer terug naar Triodos. Het ethische belang begint steeds vaker een belangrijke rol te spelen en het morele besef in de samenleving begint steeds sterker door te klinken in verschillende debatten. Triodos speelt hier goed op in, petje af. Echter, denk ik dat ze met dit verhaal niet de serieuze beleger over de streep gaan halen, maar alleen de incidentele beleger, die ook een goed gevoel eraan wil over houden.

Dan vraag ik me toch af of het dan toch wel zo kostendekkend zal zijn voor ze. Een dure campagne maken om een incidentele beleger over de streep te trekken.

Volgende: Boodschap(pen)?!?! 04-'13 Boodschap(pen)?!?!

Reacties


Door Tweakers user MAZZA, donderdag 5 april 2018 10:15

Ik vermoed dat een belegger bij Triodos niet elke cent wil uitknijpen, maar zijn vermogen op een goede manier wil besteden zonder gewetensbezwaren. Als je dik geld wil verdienen dan zul je niet in de fondsen van Triodos beleggen.

Sowieso staat menselijk contact bij Triodos voorop, dus deze campagne bouwt daar op voort. Of dat kostendekkend is weet ik niet, maar ze richten zich ook op een niche in de beleggerswereld. Niet de standaard belegger.

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 5 april 2018 12:25

Is dit niet precies hetzelfde als goedkoop voedsel vs duurzaam gemaakt voedsel. Waarbij het gros van de mensen niet gaat kiezen voor het duurzame voedsel omdat de prijs daar hoger van ligt. Ie het gros kiest niet voor kleine rendementen maar wel voor de hogere rendementen met minder ethische beslissingen.

Echter de groep met al voldoende vermogen, kan inderdaad wel een ethische stap willen maken (want er is toch al voldoende vermogen om tot het einde comfortabel te leven/genieten).

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 6 april 2018 12:35

Qwerty-273 schreef op donderdag 5 april 2018 @ 12:25:
Is dit niet precies hetzelfde als goedkoop voedsel vs duurzaam gemaakt voedsel. Waarbij het gros van de mensen niet gaat kiezen voor het duurzame voedsel omdat de prijs daar hoger van ligt. Ie het gros kiest niet voor kleine rendementen maar wel voor de hogere rendementen met minder ethische beslissingen.

Echter de groep met al voldoende vermogen, kan inderdaad wel een ethische stap willen maken (want er is toch al voldoende vermogen om tot het einde comfortabel te leven/genieten).
Precies dit... Er is een groeiende groep mensen die duurzaam belangrijk vindt. Belangrijk genoeg om daar extra voor te betalen ůf dus wat minder winst te behalen. Triodos spreekt die groep mensen aan, en doet dat niet onverdienstelijk... Zo is bijvoorbeeld de hypotheek rente bij Triodos ook niet de laagste - zeker niet als je huis niet heel duurzaam is. Maar toch zijn er genoeg mensen die ervoor kiezen.

Nb. beleggen is op dit moment sowieso nogal een gok... Duurzaam of niet! Markten staan behoorlijk onder druk...

Door Tweakers user Part, vrijdag 6 april 2018 12:39

Probleem met de beginnende belegger is dat hij in stapt op het moment dat de koers al heel hard omhoog gegaan is en verkoopt als de koers heel ver gezakt is.
Om winst te maken moet je net omgekeerd handelen en dat is erg onnatuurlijk. Een doorgewinterde belegger heeft dit wel door en kan een leuke winst maken.

Tevens is het belangrijk te beseffen dat je niet moet kijken naar het rendement op 1 aandeel maar telkens verder kijkt waar winst op te maken is. Dus niet wachten tot je eindelijk je geld terug hebt op dat aandeel dat het maar niet goed wil doen.

Op je vraag gaat de incidentele beleger over de streep?
Ja die zullen er vast wel zijn maar de grote doelgroep is denk ik eerder de spaarder.
Nu moet je een jaar wachten op <0.5% rente.
Elk product van de bank dat meer rendement geeft is dus al snel interessant voor een redelijk grote doelgroep.

Door Tweakers user kipppertje, vrijdag 6 april 2018 20:15

Laten we niet vergeten dat er verschillende manieren zijn om te beleggen. Het is prima haalbaar om op die manier een rendement van tussen de 5 en 10 procent te halen, door gespreid te investeren. Daarbij krijg je dus de belofte dat dat op een menselijke manier gebeurd (dus geen investeringen in wapenfabrikanten etc). Met name voor de vermogende 50+er ligt daar een markt. Die groep vindt het belangrijker dat er op een verantwoorde manier belegd wordt dan dat ze een paar procent extra winst pakken.

Overigens is Triodos niet de enige club die daar mee adverteert, de ASR doet dat bijvoorbeeld ook.

Door Tweakers user Hkuit, maandag 9 april 2018 12:25

Overigens is Triodos niet de enige club die daar mee adverteert, de ASR doet dat bijvoorbeeld ook.
Bedoel je inderdaad ASR, voorheen Stad Rotterdam? Dat is een verzekeringsmaatschappij.

Of bedoel je de ASN Bank?

Reageren is niet meer mogelijk