Het lossless virus

Door Blonde Tux op dinsdag 21 februari 2012 20:48 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 8.029

Om maar met de deur in huis te vallen: Sinds begin deze maand ben ik behapt met het "Flac"-virus. De directe aanleiding was de aankoop van mijn Logitech UE 600vi. Ik dacht "Waarom dure oortjes kopen als ik naar 256 kbps mp3's ga luisteren". Ja, jullie lezen het goed, ik probeerde mijn aankoop te verantwoorden.

Geluid van formaat
Zo doende begon mijn zoektocht naar een geschikt formaat. Na het downloaden van een stel samples viel mijn oog op Flac. Na een paar tests met mijn favoriete bands (respectievelijk Pink Floyd, Wolfmother en The Doors) kwam de doorslag. Flac zal het worden. De tests deed ik bewust met deze artiesten omdat ik de muziek door en door ken. Zo is het makkelijker nuances in de muziek te horen.

Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet
Mijn trouwe metgezel: iPod Video heeft echter een verschrikkelijke hekel aan flac.Zo erg zelfs, dat zijn parasitaire broer, iTunes, het liefste het voorkauwt en uitspuugt in mp3. Tsja, dan wordt het een kwestie die op leven en dood zal worden uitgevochten! En garde!

Het duel
Sinds ik mij iPod bezit heb ik altijd netjes iTunes gebruikt. Zo ben ik het gaan gebruiken voor podcasts, playlists en het syncen van mijn gehele muziek collectie. In dit duel op leven en dood zou ik voor al deze punten een alternatief moeten zoeken.

Blonde tux 3 - iTunes 1
Gelukkig kon ik redelijk snel via DuckDuckGo op een mooi setje alternatieven komen.

Blonde tux:

1: Rockbox
De opensource firmware voor muziekspelers. Speelt een hele reeks aan formaten en zorgt dat ik meteen van het parasitaire broertje van mijn iPod af ben.

2: gPodder
Een dedicated podcatcher. Helaas waren er geen binaries voor Mac OSX, maar gelukkig had Macports een versie paraat. Wel een oudere versie, die er niet echt top uitziet op OSX, maar het werkt super en kan synchroniseren naar mijn verse Rockbox speler.

3: rsync
Om mijn gehele muziek collectie te automatisch synchroniseren heb ik een simpel rsync scriptje gebouwd. Ideaal aangezien ik nog steeds in het proces zit om alles naar flac over te zetten.

The battles wages on
iTunes heeft helaas nog 1 punt waar ik nog geen mooie vervangen voor gevonden heb. En dat is de bibliotheek functie, met name het visuele aspect. In iTunes gebruik ik vaak het raster met artiest/album weergave en tot op heden heeft iTunes nog steeds deze troef in handen.

Het liefste zoek ik een opensource vervanger voor iTunes, maar nog niets heeft mij kunnen bekoren.
Miro: Ziet er leuk uit, maar heeft zeer veel last van random lag
Songbird: Te traag

Dus bij deze vraag ik jullie om mij te helpen bij deze strijd tegen iTunes. Heeft iemand een perfect wapen tegen iTunes, zodat ik het de genadeslag toe kan brengen?

Volgende: Finbox?!?! Eerder 'stop-er-extra-geld-in-box'! 03-'12 Finbox?!?! Eerder 'stop-er-extra-geld-in-box'!
Volgende: Let the ranting begin! 02-'12 Let the ranting begin!

Reacties


Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 21 februari 2012 21:03

Tja... het eerste wat mij te binnen schiet wat een alternatief zou kunnen bieden is Winamp for Mac? Als het om mediablibliotheek gaat dan is er voor de pc bijna geen betere dan die van Winamp. Of aTunes misschien?

Door Tweakers user Herko_ter_Horst, dinsdag 21 februari 2012 21:10

Resitance is futile: in iTunes gewoon ALAC gebruiken i.p.v. FLAC. :) Overigens ook open source sinds kort.

En dan wel "Convert higher bitrate songs to 128kbps AAC" uitzetten bij het syncen natuurlijk...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 februari 2012 21:18]


Door Tweakers user opblaashaas, dinsdag 21 februari 2012 21:11

Voor pc? Dan sowieso foobar2000. Heerlijk lichtgewicht, en te customisen tot je er bij neervalt

Door Tweakers user Xudonax, dinsdag 21 februari 2012 23:00

Al eens naar Clementine gekeken? Ben ik zelf toch wel erg tevreden over. http://www.clementine-player.org/

Nadeel: De play/pause knop op je Apple toetsenbord start iTunes op, maar daar hebben alle 3rd party muziekspelers last van. De oplossing is om QuickTime te hebben draaien, dan kunnen 3rd party spelers 'em wel gebruiken zonder iTunes te starten.

Door Tweakers user Bowy3r, dinsdag 21 februari 2012 23:24

Xudonax schreef op dinsdag 21 februari 2012 @ 23:00:
Al eens naar Clementine gekeken? Ben ik zelf toch wel erg tevreden over. http://www.clementine-player.org/

Nadeel: De play/pause knop op je Apple toetsenbord start iTunes op, maar daar hebben alle 3rd party muziekspelers last van. De oplossing is om QuickTime te hebben draaien, dan kunnen 3rd party spelers 'em wel gebruiken zonder iTunes te starten.
Bij Spotify geen last van, mits ik iTunes op de achtergrond (of niet) draai. IIRC pakt ie de laatst actieve programma die gebruik maakt van die functie. Zo start Soundcloud op als ik even heb gebrowsed, maar als ik dan Spotify of itunes weer actief maakt, dan stuurt de functie zn knop naar Spotify (of iTunes).

Door Tweakers user sm1ley, dinsdag 21 februari 2012 23:27

Jep, met ALAC neem je lossless op je iPod gewoon overal mee naar toe. Klinkt eigenlijk als de oplossing voor jou probleem. Volgens mij kun je zelfs je artwork met ALAC meegeven en de omzetting FLAC naar ALAC gaat, uiteraard, ook zonder verlies.

Nu nog hopen dat met die opensource zet inderdaad, ook snel andere apparaten/spelers dan Apple's ondersteuning voor ALAC meekrijgen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 februari 2012 23:31]


Door Tweakers user mrc4nl, woensdag 22 februari 2012 00:25

mrc4nl luisterd veelal naar .wav 16/48khz
dat was niet veel anders, dan veredelde opnames van internet streams.

mrc4nl moet maar eens gaan nadenken over conversie naar flac.
2gb voor 2 uur is nogal veel D: en als het toch lossless kan...

ik hoor wel duidelijk verschil tussen 128kbit mp3 en 1.4mb

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 februari 2012 00:39]


Door Tweakers user pusheen, woensdag 22 februari 2012 02:22

+1 voor foobar2k

jarenlang tevreden gebruikt. maar is windows only. er is volgens mij wel een component voor album view. ik denk media monkey heeft het ook, maar ook windows only.

ik hoor ook vaak dat amarok wel nice is, ook supported op paar andere OS. clementine ook op heel veel OS supported, maar heb het zelf nog nooit gebruikt of anderen het zien gebruiken...

aangezien mijn (ook lossless) collection onaangenaam groot en divers is, sorteer ik alles liever manually.

Ik heb in het verleden ook rockbox gebruikt voor mijn oude ipod mini, maar ik kreeg vaak het probleem dat sommige tracks niet goed werden overgezet naar het apparaat of hij kon het niet lezen, waardoor de track skipte naar volgende track. Het waren dan meestal de FLAC en ogg vorbis tracks naar mijn ervaring. Aangezien het me erg veel stoorde, heb ik het gewoon terug gezet naar default firmware...

De hardware van de ipods (iphones etc. ook) zijn sowieso best slecht, ik raad eerder een PMP van Cowon aan (een S9 of J3 bijv.) maar die zijn best duur vergeleken met ipods. Als je nog verder in audio quality wilt verdiepen, kun je denk ik beter een goede 'portable' amp halen. Je wilt misschien ook nog op isolation letten van je oordopjes. Misschien even op head-fi.org kijken?

Door Tweakers user pusheen, woensdag 22 februari 2012 02:33

Het ziet er bij mij trouwens zo uit: http://i.imgur.com/s467s.png :)

Door Tweakers user sypie, woensdag 22 februari 2012 09:17

Ideaal aangezien ik nog steeds in het proces zit om alles naar flac over te zetten.
Wat zet je om naar FLAC en hoe zet je dit om naar FLAC?

Door Tweakers user Xudonax, woensdag 22 februari 2012 10:31

Bowy3r schreef op dinsdag 21 februari 2012 @ 23:24:
[...]


Bij Spotify geen last van, mits ik iTunes op de achtergrond (of niet) draai. IIRC pakt ie de laatst actieve programma die gebruik maakt van die functie. Zo start Soundcloud op als ik even heb gebrowsed, maar als ik dan Spotify of itunes weer actief maakt, dan stuurt de functie zn knop naar Spotify (of iTunes).
Dat was eigenlijk precies wat ik bedoelde ^^

Door Tweakers user Blonde Tux, woensdag 22 februari 2012 10:40

@Sypie
Ik rip mijn cd collectie naar FLAC met Max. Wat ik niet direct meer op cd heb verkrijg ik op minder legale manier.

@pusheen
De iPod video heeft een fatsoenlijke DAC, echter de interne versterker is de crux hier. Je bent wellicht wel bekend met de iMod. In de toekomst zal ik zelf proberen dit na te bouwen en een portable versterker aanschaffen.

Bedankt voor de tip om eens naar de Cowon's te kijken. Als mijn portemonnee het toe laat zal ik eens serieus naar een Cowon gaan kijken.

@Xudonax
Zo als ik lees is Clementine de voortzetting van de oude Amarok, die ik toch al een warm hart toe draag.

@MicGlou
Tuurlijk, dies voor de hand liggend. Stom van mij dat ik die helemaal vergeten ben :P

Door Tweakers user mimamaldita, woensdag 22 februari 2012 12:15

Ik heb nu al een aantal jaar een Logitech Squeezebox Duet en Radio. Fantastisch voor thuis. Maar dan wil je natuurlijk wel je complete CD verzameling beschikbaar hebben. Dus kwam ik uit bij Vortexbox. Dit is een linux distributie waarop tegenwoordig Logitech Media Server bij in is begrepen.

Vortexbox draait hier op

- Intel(R) Atom(TM) CPU 330 @ 1.60GHz
- ATA SAMSUNG HD203WI (Direct-Access)
- PLEXTOR CD-R PX-320A (CD-ROM)

Standaard kan ik mijn muziek automatisch rippen naar FLAC, maar wil ik ook een MP3 en/of ALAC (Apple Lossless) versie hoef ik dat maar aan te vinken.
DVD rippen naar MKV is ook 1 van de mogelijkheden.

Door Tweakers user Patriot, woensdag 22 februari 2012 16:53

Ik ben al jaren op zoek naar een alternatief voor iTunes, en ik heb het nog steeds niet gevonden. Geen enkele andere speler biedt standaard precies de goede opties, en zien er vaak ook gewoon niet uit (functionality over form heeft ook zo zijn limieten).

Als je op je zoektocht naar een alternatief iets tegenkomt geef dan alsjeblieft een seintje.

Door Tweakers user Magnetra, woensdag 22 februari 2012 23:00

Rockbox for life!

Op een Sansa Clip+ werkt het heerlijk. Heb ook nog ergens een stoffige iPod nano met Rockbox maar die werkt grappig genoeg lang niet zo fijn met Rockbox als op de Clip. De geluidskwaliteit van de iPod is dan ook een lachertje vergeleken met die van de Clip, zowel met de OF als met Rockbox...

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 februari 2012 23:00]


Door Tweakers user Gamebuster, vrijdag 24 februari 2012 08:19

mrc4nl schreef op woensdag 22 februari 2012 @ 00:25:
mrc4nl luisterd veelal naar .wav 16/48khz
dat was niet veel anders, dan veredelde opnames van internet streams.

mrc4nl moet maar eens gaan nadenken over conversie naar flac.
2gb voor 2 uur is nogal veel D: en als het toch lossless kan...

ik hoor wel duidelijk verschil tussen 128kbit mp3 en 1.4mb
pak nu eens een fatsoenlijke bitrate en probeer opnieuw.

128k... komop :P

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 24 februari 2012 17:19

nog een duckduckgo'er, niiiice

Door Tweakers user Kain_niaK, zaterdag 25 februari 2012 18:10

Ik ben producer en componist voor mijn beroep.
Neem nu een hoge kwaliteit mp3: CBR (constant bit rate), Lame encoder 3.98 stable, High quality slow profile. 48 Khz en 16 bit en een bitrate van 320 kbps. (

Ik kan daar echt absoluut geen verschil in horen als ik het vergelijk met het bron bestand waar de mp3 van gemaakt is.
mp3 doet tegenwoordig een goede job met het verwijderen van alle informatie die we toch sowieso niet verwerken in onze hersenen. Net zoals niemand er problemen mee heeft als ik een vaasje in de achtergrond weghaal uit een foto van een knappe dame op een niet zo nette website. Er is een groot verschil tussen technische audiokwaliteit en waargenomen audiokwaliteit. Verschil wat je kunt meten kun je niet altijd ook horen. Onze oren zijn subjectief. Iets waar menig oplichter gebruik van maken op internet.

En ook op lagere mp3 bitrates is het verschil niet altijd te horen.
Soms op 128 kbps, is er een licht flanger effect te horen op bepaalde drums als die op dat moment solo zijn en niet in de mix zitten.

Dus FLAC als bronopslag ipv wave? Tuurlijk, als je audiobewerking doet ga je niet lossy opslaan. En FLAC is losless maar wel 50% kleiner. Dus grote bibliotheken met losse wave samples sla ik soms op in flac.
Maar dan nog. Alle grote samplebibliotheken die meestal als VST plugin komen hebben een eigen manier van losless comprimeren die erg lijkt op flac. Waarom zou je 4 DVD's leveren met wave samples als de informatie ook op 2 DVD's past?

Voor de mensen die maar blijven denken dat FLAC en mp3 op hoge kwaliteit een wereld van verschil is.

Download foobar2000 en een ABX plugin. En zet dat je favoriete cd's op in mp3 op verschillende kwaliteit en bitrates en test jezelf maar eens dubbelblind.
Of anders deze website: http://mp3ornot.com/
Of statistisch significant te zijn moet je bij 25 pogingen het 18 keer juist hebben.
Met is moeilijker als je denkt hoor. Zelfs het verschil tussen 128 kbps en 320 kbps is heel moeilijk te horen. Wat zeg ik? Bijna onmogelijk. Nog nooit heb ik iemand op die site 25 pogingen zien doen en 18 of meer zien scoren.

Voor de rest is er dit topic --> zilveren HIFI-kabels gesmeed door elfen bij maanlicht # 5

En natuurlijk deze Audio Myth Workshop
http://www.youtube.com/watch?v=BYTlN6wjcvQ

Vooral comb filtering is de echte reden voor vele audiofiele mythen. Ze horen echt wel verschil, maar het komt heel vaak door comb filtering.

Waarom mp3? Omdat ik dan veel en veel meer op mijn Ipod van 8GB kan stoppen en er geen verschil te horen is. DAAROM!
Voor de computer met je 12 TB opslag, heb ik geen probleem met FLAC. Alhoewel als je 12TB hebt dan hoef je meestal niet de moeite te doen om wave naar flac om te zetten.
12 TB/4.6 mbit = 168 dagen audio 24/24. Vind dan de juiste sample maar eens terug!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 25 februari 2012 18:19]


Door Tweakers user Kain_niaK, zaterdag 25 februari 2012 18:16

Oh en ik heb een bloedhekel aan Itunes, al jaren.
Ik heb gewoon op mijn ipod een uitvoerbaar bestand staan.
Dat heet sharepod.
Dus ik plug mijn ipod in een willeurige windows computer.
En ik draai sharepod rechstreeks vanaf de harde schijf van de ipod.
Met sharepod kan ik heel snel muziek kopiŽren naar de ipod, zonder al die stomme fratsen.
En ik kan ook elke muziek bestand terug van de ipod naar de computer kopiŽren.
Iets wat 4 jaar geleden expres niet kon met itunes. Of dat nu nog zo is weet ik niet.
Iedereen die ik laat kennis maken met sharepod is meteen helemaal klaar met die bloatware van een itunes.
http://www.getsharepod.com/

En ook met de juiste foobar2000 plugin kun je vanuit foobar2000 je ipod of iphone perfect syncen. Maar ik heb dit allemaal niet echt nodig.
Ik luister muziek op foobar2000 op mijn ontspan computer. En als ik iets op mijn ipod wil luisteren dan kopieer ik handmatig de map met sharepod. Super makkelijk. Meer heb ik niet nodig.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 25 februari 2012 18:16]


Reageren is niet meer mogelijk