Boodschap(pen)?!?!

Door Blonde Tux op dinsdag 2 april 2013 22:35 - Reacties (11)
Categorie: Marketing, Views: 5.008

Als goede consument, kom ik met enige regelmaat in de supermarkt. A person gotta eat niet waar?! Na de gebruikelijk route langs de randen van de supermarkt, welke volgens een gepland stramien, alle versafdelingen afgaan, vervolgde ik mijn queeste naar de overige boodschappen. Redelijk routineus langs de schappen, zonder enige aarzeling pakte ik al de producten die ik op mijn lijstje had staan. Macaroni, een rookworst en een ontbijtkoek. Echter, aangekomen bij het broodbeleg, greep ik met mijn hand op een verkeerde plaats. In plaats van reguliere chocoladepasta die ik altijd neem, trof ik een fairtrade chocoladepasta aan. Haastig schoten mijn ogen langs het vak. 'Ik begin toch niet bijziend te worden.' dacht ik, terwijl ik zoekende was naar het routineproduct waar ik stiekem toch aan gehecht ben. 'Dit ga je niet menen, ze zullen het toch niet uit het assortiment genomen hebben.' mompelde ik mijzelf toe. Vluchtig schoten mij ogen over het vak. Allerhande vormen potten schoten voorbij, zelfs buiten de categorie zocht ik naar "mijn" product, maar ter vergeefs.

Na enige seconden van twijfel, besloot ik uiteindelijk de zoektocht op te geven en mij bezig te houden met de beginstappen van wat marketeers graag de 'customers journey' of in correct Nederlands, de klantenreis noemen. Juist ja, ik ging over op een nieuw product. Snel een aantal eisen in mijn hoofd gezet: 1. vooral niet te duur - ik mag dan wel voor "de commerciŽlen" van deze website mij inzetten, helaas komt het af en toe voor dat ik maand overhoud aan het einde van mijn geld.- 2. hazelnootpasta, daar doe ik geen concessies op.

De eerste stap in de reis was gezet. Of toch niet?! De pasta waar ik mijn hand in eerste instantie opgeslagen had, heeft mij aan het denken gezet. Waarom zou ik niet als bewuste consument, een bewuste keuze maken. Dan heb ik het niet over dat achterlijke logootje van "ik kies bewust", wat dat is een lakend voorbeeld van hoe ver marketing door kan slaan. De bewuste keuze waar ik het over heb, is een keuze van het geweten. De keuze of je een Fairtrade product zou kopen.

De vertwijfeling sloeg weer toe. 'Waarom Fairtrade en niet Biologisch?' dacht ik bij mezelf. Vluchtig schoten mijn ogen langs het schap heen en weer. Ik trof een groen uitziend potje pasta aan, met de opdruk: 'Biologisch'. Met een kleine buiging pakte ik het potje uit het schap. Daar stond ik dan, met twee potten pasta, hoe triviaal wil je het hebben.

Als marketeer in spe snap ik dat je met de verkoop van producten in wilt spelen om een bepaald aspect in de piramide van Maslow. Voor degene die niet bekend zijn met de piramide van Maslow, zoek het even op. Een reguliere pot pasta zou je zien als een product dat voldoet aan een stel basiseisen: 1. het doet het droge brood beter smaken en 2. het voegt extra voedende waarde toe
Deze potten, de Fairtrade en de Biologische, willen een hoger niveau bereiken. Het speelt op zekere mate in op de erkening die mensen zoeken. Een bekende quote vanuit de duurzaamheidswereld: "Producten met een maatschappelijke boodschap slaan alleen aan, omdat mensen daarmee kunnen laten zien hoe onzichtbaar zij aan een betere maatschappij meewerken." Dit zou het schoolvoorbeeld voor een contradictie moeten zijn Het moge een relatief pessimistische opvatting zijn, er zit een kern van waarheid in. Het marketing-volk weet hier slim op in te spelen door vele producten onder een synoniem van maatschappelijk verantwoord op de markt te brengen.

Daar stond ik dan, midden in de supermarkt, met een routineproduct dat door een speling van het lot tot een morele tweestrijd dwong. Het ligt er nu dikker bovenop dat mijn aankoop impact heeft. Er klonk een stemmetje in mijn hoofd: 'Wil ik mijn menselijke kant zichtbaar maken met de aankoop van het Fairtrade-product of stel ik mijn groene geweten gerust en neem de beslissing om biologisch te gaan.' 'Wil ik laten zien hoe onzichtbaar ik aan mijn medemens denk of laat ik zien hoe onzichtbaar ik waarde hecht aan Moeder Natuur?' luidde het stemmetje.

'Sorry, zou u mij misschien de hagelslag aan kunnen geven?' klonk er opeens naast mij. Een dame op leeftijd, stond op een halve meter van mij. Enigzins betrapt dat ik de dame niet opgemerkt had, strekte ik mijn arm uit om het pak hagelslag uit het schap de pakken. 'Alstublieft' en met een handreiking zette ik het pak in haar boodschappenwagentje. 'Deze hagelslag eet ik al sinds 1964.' vertelde de vrouw. 'Ik zou geen andere willen.' Even schoot de gedachte door mij om de vrouw te vertellen over mijn morele tweestrijd waarin ik zat. Echter, ik bedacht mij snel en volgde de vrouw haar voorbeeld, ik pakte blauwe pak hagelslag uit het schap en zette dit in mijn mandje, om vervolgens mij reis door de supermarkt voort te zetten.'Hasta la pasta, deze hagelslag heeft nu twee (Venz)(fans)!'

Volgende: Beleggen voor Mensen? 04-04 Beleggen voor Mensen?
Volgende: Grolsch 05-'12 Grolsch

Reacties


Door Tweakers user Harrstein, dinsdag 2 april 2013 22:41

mooi stukje. waarom voor a of b gaan als je ook voor c kan gaan

Door Tweakers user FireWood, dinsdag 2 april 2013 22:58

Je moet gewoon bukken en het uit het onderste vak halen.
Daar ligt het goedkope spul en waar ze amper wat op verdienen. 8-)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 april 2013 22:59]


Door Tweakers user woekele, woensdag 3 april 2013 06:23

dat betekent nog niet dat het wel eens voorkomt dat ik maand overhoudt aan het einde van mijn geld
volgens mij bedoel je juist dat dat regelmatig voorkomt.

Verder zullen er natuurlijk producten gaan volgen die zowel biologisch als fair-trade zijn. Ben je van het gedoe af :P

Door Tweakers user i-chat, woensdag 3 april 2013 11:19

hoe herkenbaar, en hoewel ik tot op zekere hoogte mijn medemens soms best wel wat meer zou gunnen dan ze krijgen, en ik de natuur nog oneigenlijk veel meer warmte toedraag ben ik blij dat je niet in deze val bent getrapt

fairtrade en biologisch .... alleen al het feit dat het zogenaamd een meerwaarde bied vind ik walginwekkend... het zou vanzelfsprekend moeten zijn... wereldwijd afgedwongen en zeker niet gepromoot door schimmige organisaties die eerste de melk voor zichzelf eens goed afromen voor er aan de arme kindjes, of diertjes in het bos word gedacht..

Door Tweakers user RoasteR87, woensdag 3 april 2013 12:30

FireWood schreef op dinsdag 02 april 2013 @ 22:58:
Je moet gewoon bukken en het uit het onderste vak halen.
Daar ligt het goedkope spul en waar ze amper wat op verdienen. 8-)
En dat is dus niet waar. Het zijn JUIST de A-merken waar de supers (bijna) niets op verdienen. De huismerken / private labels van de supers zijn de marge producten. Ze zijn meestal een stukje goedkoper dan een A-merk, maar zijn 9 van de 10x net zo goed. Dit doordat huismerken en private labels meestal "productievulling" en dan ge-reband worden naar huis merk van bijv. de appie. Doordat er geen gigantische marketing afdeling achter deze producten zit en omdat de marginale kosten per product lager zijn doordat zij capaciteitsvulling zijn, wordt er uiteindelijk, desondanks de lagere prijs in de schappen, meer marge gemaakt op dit soort producten. Uiteraard moet een super wel meer van die huismerk / private label spullen verkopen om dezelfde omzet te halen als je het zou vergelijken met de verkoop van A merken. Des al niet te min, below the line, zoals ze dat zo mooi zeggen, is de marginale meerwaarde van zo'n huismerk meer dan dat van een A merk.. Think about that the next time you do your shopping ;-)

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 april 2013 12:31]


Door Tweakers user Blonde Tux, woensdag 3 april 2013 13:43

Zoals ichat al aangaf, het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn i.p.v. een unicum. Begrijp me niet verkeerd, ik draag veel initiatieven voor een betere wereld een warm hart toe (of is dat nu sociaal wenselijk gedrag) en ben blij dat het gebeurd.

Door Tweakers user MAX3400, donderdag 4 april 2013 12:27

Misschien ter info aangezien er recentelijk een item was op een actualiteitenprogramma over hazelnoten: daar is dus geen % fairtrade aan. Dus als er op een pot hazelnootchocopasta iets over "arme boeren en correcte vergoedingen" staat, moet je je even afvragen voor welk ingredient dat geldt.

Hazelnoten komen, voor 95%, uit Turkije. 99% van alle hazelnootboeren maken liever winst (grof) dan dat ze fair bezig zijn (lagere winstmarge) door de inzet van kinderen in de pluk van hazelnoten. De ene procent boeren die zelfstandig kinderarbeid heeft "afgeschaft", haalt de winstmarge uit het feit dat ze toch geen minimumloon hebben en gedeelten van het loon kunnen inhouden onder het mom van allerlei vergoedingen, zoals onderdak op de plantage.

Voordat je me gaat bekijken als de vent met de geitenwollen sokken; ik herhaal alleen de waarneming die ik op TV heb gezien. Ik heb geen waardeoordeel over wel/niet kinderarbeid of de regelgeving in een non-EU land.

Door Tweakers user Blonde Tux, donderdag 4 april 2013 12:59

Intressant, heb je misschien een linkje?

Door Tweakers user Mentalist, vrijdag 5 april 2013 05:49

Blonde Tux schreef op donderdag 04 april 2013 @ 12:59:
Intressant, heb je misschien een linkje?
Ik ben MAX3400 niet maar vermoedelijk doelde hij op: http://www.eenvandaag.nl/...standen_hazelnotenbranche.
RoasteR87 schreef op woensdag 03 april 2013 @ 12:30:
En dat is dus niet waar. Het zijn JUIST de A-merken waar de supers (bijna) niets op verdienen. De huismerken / private labels van de supers zijn de marge producten. Ze zijn meestal een stukje goedkoper dan een A-merk, maar zijn 9 van de 10x net zo goed. Dit doordat huismerken en private labels meestal "productievulling" en dan ge-reband worden naar huis merk van bijv. de appie. Doordat er geen gigantische marketing afdeling achter deze producten zit en omdat de marginale kosten per product lager zijn doordat zij capaciteitsvulling zijn, wordt er uiteindelijk, desondanks de lagere prijs in de schappen, meer marge gemaakt op dit soort producten. Uiteraard moet een super wel meer van die huismerk / private label spullen verkopen om dezelfde omzet te halen als je het zou vergelijken met de verkoop van A merken. Des al niet te min, below the line, zoals ze dat zo mooi zeggen, is de marginale meerwaarde van zo'n huismerk meer dan dat van een A merk.. Think about that the next time you do your shopping ;-)
Zit wel wat in, ik ken ook de quote "Een supermarkt is beter af als ze een huismerkproduct gratis weggeeft dan een A-merk product voor de normale prijs verkoopt".

Echter, ga eens kijken naar de feitelijke prijzen van Euroshopper en andere C-merken bij de appie. Een paar die ik uit mijn hoofd weet:

ES aardbeienjam 450g: §0,85
Aldi 450g: §1,09
Lidl: weet ik niet meer, maar was ook meer dan 85 cent.

ES Pindakaas: §1,29 voor 600g
Aldi: §1,49 voor 500g.. iig duurder voor 100g minder.

Statesman haring in tomatensaus: §0,68 voor 190g (60% haring)
Aldi: §0,99 voor 200g (60% haring)

ES Tijgerbrood: §0,89
Aldi Tijgerbrood: §1,09

ES 800ml blik soep: §0,87 (erwtensoep) §0,89 (tomatensoep)
Aldi: §0,99

Loop even door beide winkels en je kan doorgaan. De winstmarge bij de Aldi schijnt van het niveau "als ťťn zo'n schoffie een blikje River cola/slootwater jat moeten we een volle boodschappenkar meuk verkopen om dat weer goed te maken" te zijn. Het laat het vermoeden rijzen dat AH helemaal geen winst kan maken op ES producten en ze alleen maar heeft om te voorkomen dat klanten voor een paar producten naar de Aldi/Lidl gaan en dan meer ontdekken. Tenslotte, als een klant 2 of 3 Euroshoppers koopt en twintig huismerken dan kan de kassa toch rinkelen.

Die ettertjes die dan werkelijk alles van Euroshopper kopen, tja, dat valt helaas niet te verbieden. ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 april 2013 05:54]


Door Tweakers user Blonde Tux, vrijdag 5 april 2013 15:49

De meeste supermarkten reserveren "jatpercentage" daar alvast een plekkie voor in de kostenposten.

Door Tweakers user Mentalist, zaterdag 13 april 2013 00:58

Ik zei het al, maar had niet zo snel een reactie van AH verwacht. Euroshopper is inderdaad te goedkoop en daarom gaat het nu helemaal verdwijnen. :(

Er komt "AH basic" voor terug, maar ik durf te wedden dat dat duurder gaat worden.

Reageren is niet meer mogelijk